Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rakouský Zillertal - kde se cyklistika mění v lyžování

Patříte mezi nadšené cyklisty, kteří se na cestách rádi kochají rozmanitou horskou krajinou s jezery a řekami? Užíváte si jízdu pohodovými alpskými údolími, ale občas si dáte do těla při zdolávání horských sedel? Vězte, že 40 kilometrů východně od Innsbrucku v údolí Zillertal Vám bude dopřáno všeho vrchovatě a to během jediného víkendu! 

Rakousko obecně nabízí cyklistům obrovské množství cyklostezek s terény, ze kterých si vybere snad každý. Vzhledem k rozmanitosti krajiny si zde na kole přijde na své, jak cyklista začátečník s celou rodinou, tak i zkušený pohodář, nebo trhač horských převýšení. 

My jsme na začátku prodlouženého víkendu nandali do auta kola, lyže a pohorky a vyrazili přes Mnichov do 550 kilometrů vzdáleného údolí Zillertal - srdce Zillertalských Alp. V údolí nebyl problém sehnat ubytování se snídaní za 18 EUR v jednom z mnoha landhausů ve městečku Mayrhofen. 

Na kole podél řeky Ziller

Z Mayrhofenu vede údolím směrem na Zell am Ziller a dále až k řece Inn cyklostezka. Tak jako většina cyklotras v Rakousku i tato kopíruje tok řeky - v tomto případě řeky Ziller. Takovýmto terénem není problém projet celé údolí během jednoho odpoledne. Do 30 kilometrů vzdálené vstupní brány do údolí městečka Strass im Zillertal, které leží u ústí řeky Ziller do řeky Inn, vede stezka víceméně po rovině. Prochází v tuto dobu klidnými horskými středisky - Mayrohofen, Zell am Ziller, Aschau nebo Fügen. Krásně tak vyjedete únavu z nočního sezení v autě. Cestou lze pozorovat neuvěřitelné množství paraglidistů, kteří toto údolí vyhledávají pro jeho stálé povětrnostní podmínky.

Lyžovačka na ledovci

Kousek za Mayrhofenem začíná silnice prudce stoupat směrem do 20 kilometrů vzdáleného střediska Hintertux. Sem je možné samozřejmě dojet autem, ale stejně tak i po dobře značené cyklotrase - převýšení je v tomto případě více než 850 metrů. V zimních měsících se v Hintertuxu lyžuje přibližně od 1 500 m až po nejvyšší bod celého střediska Gerfrorene Wandspitze ve výšce 3 286 m. Od výšky 2 610 m pokrývá úbočí Gerfrorne Wand ledovec, který poskytuje možnosti celoročního lyžování. Přestože je to jediné místo v údolí, kde se v tuto dobu dá lyžovat, díky rozsáhlosti areálu se netvoří fronty a i sníh v horních partiích vydrží poměrně dlouho do odpoledne. Jen pozdě odpoledne u dojezdu k lanovce na Tuxer Ferner (2 610 m) je sníh už rozježděný a těžký. Teploty se v dopoledních hodinách pohybují od 0 do 5°C, odpoledne pak samozřejmě mohou vystoupat až k 15°C. Zapřisáhlí bikeři mohou v tuto roční dobu začít z Hintertuxu stoupat po šotolinové cestě a dojet téměř až k chatě na Tuxer Ferner. Sjezd do údolí je pak určitě úžasným zážitkem. 

Pohorky a kolo pod Hohe Tauern

Náplní možná trochu odpočinkového dne by mohl být výlet, který jsme zahájili přejezdem Gerlos Pass ve výšce 1 507 m do údolí řeky Salzach. Tento téměř třicetikilometrový přejezd lze opět absolvovat na kole - nejlépe silničním. My ale využili auta, které jsme zaparkovali na parkovišti pod největšími evropskými vodopády v Krimmlu, nazuli pohorky a vyšplhali podél padajících vod, zde začínající řeky Salzach až na okraj Krimmler Ache. Krimml si zaslouží pozornost i u cyklistů. Právě zde začíná Tauernradweg - jedna z nejznámějších a nejfrekventovanějších cyklostezek, po které se podél řeky Salzach dá dojet až do Salzburgu a pak dál podél Innu do Pasova. 

Inntalradweg

Další známá cyklostezka v Rakousku kopíruje tok řeky Inn. My jsme závěrečný den vyjeli z údolí Zillertal a zaparkovali auto ve městečku Schwarz, které je vzdálené asi 30 kilometrů západně od Innsbrucku. Podnikli jsme tak cyklovýlet nazvaný “Na kafe do Innsbrucku“. Trasa vede klasickými tyrolskými městečky, z nichž nejznámější je asi Wattens, kde sídlí křišťálový svět světoznámé firmy Swarovski. Podél stezky je spousta ubytovacích i stravovacích zařízení pro cyklisty nebo bruslaře, což je další aktivita, kterou lze v tomto kraji bezpečně provozovat.

A pak už jen večerní přejezd do Prahy! Slíbili jsme si, že se do údolí určitě vrátíme. Zdaleka jsme nestačili projet na kole všechny cyklotrasy, zalyžovat si na všech sjezdovkách, projít tu spoustu turistických tras nebo možná i zkusit paragliding - prostě to vše, co údolí Zillertal nabízí.

Praktické informace

Informace o údolí, nabídka ubytování: www.zillertal.at
Mapa Zillertalu: freytag&berndt WK152
Lyžovačka na Hintertuxu: 
celodenní permanentka - 36 EUR
permanentka od 11:00 - 31 EUR
provozní doba: 8:30-16:30
Přejezd Gerlos Pass: 7 EUR - celodenní karta - možno použít i pro cestu zpět
Krimmelské vodopády: 1,80 EUR - výstup parkoviště - okraj Krimmler Ache - parkoviště - 2,5 hodiny
Křišťálový svět Swarovski: 8 EUR

- PR článek -

CK POZNÁNÍ
Palackého třída 2744 
530 02  Pardubice-Zelené Předměstí
Tel.: 466 535 401, 466 510 074
poznani@poznani.cz
www.poznani.cz

Pobočka Praha 3
Bořivojova 23 (vchod z Ondříčkovy)
Tel.: 222 211 756
praha@poznani.cz

Pobočka Brno
Nám. Svobody 10 (nádvoří Alfa pasáže) 
Tel.: 542 213 676  
brno@poznani.cz 

Pobočka Liberec 
Na Bídě 657/8a (Adrenalin centrum) 
Tel.: 486 112 250 

Pobočka Hradec Králové 
Tomkova 911
Tel.: 495 513 816, 605 538 365

Článek byl zobrazen 13 828 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA