Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Leoben, město s pestrým kulturním životem i těžkým průmyslem

V rakouské spolkové zemi Štýrsko se na řece Mur nachází město Leoben, které je se svými 26 tisíci obyvatel druhým největším v kraji. Jakousi kulisou jsou městu nedaleké Ennstalské Alpy. V Leobenu se snoubí architektura starého města s pestrým kulturním životem i těžkým průmyslem.

První písemná zmínka o městě pochází z roku 982, již v tak dávných dobách se v této oblasti těžila železná ruda, které jsou zde ještě i dnes opravdu velké zásoby. Město díky tomu nabíralo na důležitosti a dopomohla mu také výhodná poloha na křižovatce železné stezky a obchodních cest vedoucích do Itálie. Roku 1797 došlo v Leobenu k podepsání dohody mezi Napoleonem a císařem Františkem II.

Leoben je dnes významným kulturním centrem, ale také univerzitním městem – sídlí zde Báňská univerzita Montanuniversität Leoben založená v roce 1835 původně jako učiliště. V roce 1904 však získalo učiliště univerzitní práva. V současné době je na univerzitě možné studovat 9 oborů s nejrůznějším zaměřením. Moderní výstavní prostor Kunsthalle umožňuje v Leobenu pořádat velké výstavy, které přitahují návštěvníky z celé země.


Autor: Mark  Denovich

Centrum města tvoří podlouhlé náměstí Hauptplatz na němž stojí stará radnice Altes Rathaus z roku 1568. Další zajímavou stavbou je rovněž barokní dům Hacklhaus z roku 1680, který je nepřehlédnutelný díky své výrazné červené fasádě. Dále si můžete na náměstí všimnout morového sloupu z roku 1718 a dvou kašen – Bergmannsbrunnen (1799) a Engelsbrunnen (1794). Hlavní náměstí v Leobenu patří k jedněm z nejkrásnějších v Evropě, možná na tom má velkou zásluhu také to, že je sem zakázán vjezd automobilů. Díky své velikosti je navíc ideální pro pořádání nejrůznějších akcí.

Dalším náměstím je Kirchplatz, na němž stojí farní kostel St. Xaver, jehož exteriér není zrovna ohromující, ale zato interiér již stojí za vidění. Bílé zdi jsou ozdobeny černo-zlatým vybavením a kostelu vévodí hlavní barokní oltář. Na jižní straně lodi si můžete prohlédnout románský krucifix datovaný do roku 1225. Budova situovaná v sousedství kostela sloužila v minulosti jako jezuitská kolej.

Jestliže se vydáte po mostě přes řeku Mur, dojdete ke gotickému kostelu Maria Waasen, který pochází z 12. století. Jeho největším lákadlem jsou krásné sklomalby z roku 1480 umístěné v oknech jeho bočních lodí. Při prohlídce města nesmíte vynechat zachovalou městskou bránu s věží Schwammerlturm. Na konci 18. století byla věž vážně poškozena zemětřesením. Dnes se zájemci mohou vystoupat na její vrcholek, odkud se otevírá nádherné panoráma města. Schody nahoru lemuje sbírka zbraní. Za vstup na věž se neplatí.

Na okraji Leobenu se nachází čtvrť Göss, která byla kdysi samostatnou obcí. Zde se nachází benediktinský klášter Stift Göss, který byl založen okolo roku 1 120 a je tak nejstarší stavbou svého druhu v celém Štýrsku. Klášterní kostel ukrývá kryptu z 11. století. V 19. století byl klášter přestavěn na pivovar a i dnes se zde vyrábí oblíbené pivo Gösser. Zdejší pivo je jedno z nejprodávanějších v celém Rakousku a těší se velké oblibě. V Leobenu pak můžete navštívit dokonce i museum piva – Gösser Braumuseum.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Krems - město štiplavé hořčice
Hall in Tirol
Enns - kolébka rakouské civilizace
Bad Ischl
Kaprun

Článek byl zobrazen 5 276 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA