Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eisenstadt, hlavní město Burgendlandska

Eisenstadt je hlavním, statutárním a okresním městem rakouské spolkové země Burgenlandsko a žije zde pouhých 13 tisíc obyvatel. Město se rozkládá na řece Wulka, mezi Neziderským jezerem a dolnorakouským městem Wiener Neustadt. Za hranicemi Eisenstadtu se zvedá mohutné pohoří Leithagebirge.

První lidé se v této oblasti usadili již v době halštatské a nalezeny zde byly i pozůstatky římského osídlení. První písemná zmínka o vzniku osady se datuje do roku 1264, v roce 1373 se pak v listinách poprvé objevuje název „Eisenstat“. Eisenstat se brzy stal rozvinutým tržním městečkem, které v roce 1445 odkoupil habsburský arcivévoda Albrecht VI. Habsburský. Po dalších 200 let pak zůstalo město majetkem tohoto rodu. Teprve roku 1622 změnilo majitele, stalo se sídelním městem bohaté rodiny Esterházyů původem z Maďarska. Statut svobodného města získal Eisenstadt po skončení třicetileté války, tedy v roce 1648. Od roku 1925 je Eisenstadt hlavním městem Burgendlandska.

Eisenstadt se proslavil zejména působením hudebního skladatele Josepha Haydna žijícího v letech 1732 - 1809, na jehož počest se zde každoročně koná Haydnův festival. Haydn od roku 1761 působil právě u Esterházyů jako kapelník a sbormistr, poté jej vystřídal Johann Nepomuk Hummel. Dalšími významnými hudebníky, kteří tudy prošli, byli například i Ludwig van Beethoven nebo Ferenc Liszt.

K nejvýznamnějším památkám města patří bezesporu zámek Esterházy, který stojí na místě původního hradu, jenž byl vybudován v letech 1388 – 1392. Ve druhé polovině 17. století se hrad pod vedením architekta Carla M. Carloneho proměnil v půvabný barokní zámek. Koncem 18. století pak ještě prošel četnými klasicistními úpravami. Jeho průčelí je zdobeno bustami vojevůdců a předků z rodu Eszterházy. Zámek je dnes přístupný pro veřejnost jen z části, ve dvou třetinách totiž sídlí zemská vláda. Prohlídka je tedy možná jen s průvodcem.

Během ní navštívíte freskami bohatě zdobený Haydnův sál s výtečnou akustikou, kde skladatel dirigoval zámecký orchestr. V dalších sálech je umístěna expozice empírového nábytku, obrazů, hodin a porcelánu. Východně od zámku je možné si prohlédnout i Haydnův dům s malým muzeem. Chvíle odpočinku si užijete v rozlehlém zámeckém anglickém parku, jenž byl vybudován v letech 1805 – 1820.

Pokud se od zámku vydáte směrem na západ, dojdete k Židovskému a Zemskému muzeu, kde jsou k vidění třeba římské mozaiky nebo sál F. Liszta. Další významnou stavbou je kostel Bergkirche z roku 1715 stojící na kalvárii. V jeho severní věži je ukryta hrobka Josepha Haydna, proto se kostelu často říká také Haydnkirche. V roce 1932, na oslavu dvoustého výročí skladatelova narození nechali Esterházyové pro jeho ostatky postavit mauzoleum, které je dnes turistickým lákadlem číslo jedna.

Z let 1460 až 1522 pochází pozdně gotický dóm, na který narazíte, když se vydáte ulicí Pfarrgasse. Tento opevněný svatostánek byl v minulosti několikrát poškozen a poté znovu opraven. Získal tak třeba barokní podobu a na počátku 20. století byl regotizován. Interiér dómu ukrývá hlavní oltář s obrazem S. Dorfmeistera z roku 1777. Při procházce městem se nezapomeňte zastavit u renesanční radnice, františkánského kostela s klášterem nebo barokního kostela Milosrdných bratří, který uchovává Haydnovy varhany.

- jap -
Foto: eisenstadt.gv.at

Předchozí články z Rakouska:
Tulln - město růží
Reutte
Wiener Neustadt
Ledové království nedaleko Werfenu
NP Donau – Auen, fascinující svět niv

Článek byl zobrazen 7 532 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA