Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bludenz, místo, kde se setkává pět rakouských údolí

V místě, kde se setkává pět rakouských údolí – Montafon, Brandnertal, Klostertal, Walgau a Grosswalsertal – leží malebné horské městečko Bludenz, v němž žije okolo 14 tisíc obyvatel. Stejně jako další města ve Vorarlberském regionu, oplývá i Bludenz jedinečnou středověkou atmosférou a svým specifickým kouzlem.

První zmínka o městě pochází z roku 940, kdy je uvedeno v listině Oty I. Od roku 1228 bylo ve vlastnictví hrabat z Montfortu a v roce 1391 připadlo Habsburkům. V minulosti třikrát postihly Bludenz rozsáhlé požáry (poslední v roce 1682), které město vždy téměř srovnaly se zemí. Bludenz naštěstí vždy dokázal znovu povstat z popela. Císař Josef II. nechal přes Arlberský průsmyk nedaleko Bludenzu vystavět silnici, která přinesla městu velký rozkvět a rozvoj obchodu. Dalším důležitým mezníkem byl konec 19. století, kdy sem byla zavedena železnice.

Jakmile se Vorarlbersko v roce 1918 stalo jednou z rakouských spolkových zemí, velká část obyvatel Bludenzu se přestěhovala do Švýcarska. Mnoho let totiž místní obyvatelé usilovali o přidružení právě ke Švýcarsku, v čemž jim však nikdy nebylo vyhověno. 

Dnes je Bludenz známé především jako místo, kde se vyrábí pivo a proslulá čokoláda Milka, jejíž vůně se line ulicemi města. Každý rok v červenci je dějištěm čokoládového festivalu, kdy se celé město zahalí do fialové barvy, která je pro obal dané čokolády typická. Skvělou a přitom levnou čokoládu nakoupíte v továrně Suchard situované přímo na nádraží.

Dominantou historického centra Bludenzu je farní kostel St. Laurentiuskirche z roku 1514, který se pyšní osmibokou věží. V jeho sousedství se nachází zámek Gayenhofen z 18. století, který je dnes sídlem hejtmanství. Pokud se vydáte uličkou Kirchgasse, projdete kolem nejstarší stavby ve městě, kterou je brána Oberes Tor. V ní je dnes umístěno malé Městské muzeum seznamující návštěvníky s historií města.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Leoben
Krems - město štiplavé hořčice
Hall in Tirol
Enns - kolébka rakouské civilizace
Bad Isch

Článek byl zobrazen 4 206 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA