Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Leibnitz leží na místě římské osady

Ve vinařské oblasti jihozápadního Štýrska se asi 35 km jižně od Štýrského Hradce rozkládá městečko Leibnitz. Bylo založeno Římany poblíž dnešní vesnice Wagna, jež začíná na jižním okraji města. Osadu s názvem Flavia Slova nechal v roce 70 n. l. postavit císař Vespasianus.

Novější název města Lipnizza je poprvé zmiňován až o 900 let později. Až do 16. století zůstalo město majetkem salcburských arcibiskupů. Během staletí muselo odolávat mnoha útokům ze strany nepřátel, v roce 1479 bylo vypleněno Uhry, roku 1532 vypáleno tureckým vojskem a roku 1829 jej zachvátil obrovský požár, který srovnal se zemí většinu historických budov. 

Podařilo se dochovat pouze farní kostel sv. Jakuba z období kolem roku 1300, který byl v 17. století barokně přestavěn. Kostel ve svém interiéru ukrývá hlavní oltář z roku 1782. Další zajímavou sakrální stavbou je kapucínský klášter s kostelem Kapuzinerkloster und-kirche, jež byl vysvěcen roku 1639. Nesmíme opomenout ani protestantský chrám z počátku 20. století.

Na západním okraji města vyrostl zámek Seggau, který byl postaven na místě, kde kdysi stávalo sídlo salcburského arcibiskupa. Mezi 15. až 17. stoletím byly na zámku prováděny mnohé opravy a rekonstrukce, došlo i k několika stavebním úpravám. Zámek se dnes může pyšnit arkádovým nádvořím s římskými plastikami na zdech.

Když se vydáte z Leibnitzu směrem na jih, po cca 10 kilometrech dorazíte do městečka Ehrenhausen, kde si můžete prohlédnout řadu renesančních domů a renesanční zámek. Zámek byl původně hradem, jehož historie sahá až do 12. století. Ve městě se nachází také zajímavé mauzoleum, ve kterém odpočívá Ruprecht z Eggenbergu, jež žil v letech 1546 – 1611. Ruprecht byl vrchním velitelem rakouského vojska, kterému se podařilo porazit Turky. Toto mauzoleum se začalo stavět na počátku 17. století, už dva roky před Ruprechtovou smrtí. 

V okolí města můžete navštívit mnoho vinných sklípků, vinohrady jsou pro tento kraj typické. Při procházkách zdejšími vinohrady vás jistě zaujmou zdejší tradiční zařízení na plašení ptáků, kterým se říká „klapotetz“. Jsou to větrná kola, která při otáčení klapou lopatkami o ozvučené destičky, jež vydávají nejrůznější tóny.  Největší ze všech „klapotetzů“ dosahující výšky 16 metrů můžete vidět v malé vesničce St. Andrä-Höch nedaleko Leibnitzu.

- jap -

Předchozí články ze Švýcarska:
Bodamské jezero   
Arosa - horské středisko pro celoroční turistiku 
Ženevské jezero je region čtyř světů 
Lyžařské středisko Andermatt 
Zermatt je centrum říše čtyřtisícovek 

Článek byl zobrazen 5 866 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA