Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Karlskirche - kostel svatého Karla Boromejského

Kostel svatého Karla Boromejského, neboli Karlskirche je po Stephansdomu druhým nejvýznamnějším svatostánkem v rakouské metropoli. Je považován za největší barokní chrám nacházející se na sever od Alp. Byl vystavěn při příležitosti překonání morové epidemie, která v roce 1713 sužovala Vídeňany.

ubytování ve Vídni

Epidemie moru měla tehdy na svědomí více než 8 tisíc lidských životů. Přeživší obyvatelé města tak chtěli Bohu vystavit svatostánek jako výraz díků za jejich záchranu. Císař Karel VI. se tedy rozhodl vypsat na vzhled nového kostela architektonickou soutěž. Nakonec byl vybrán návrh stavitele Johanna Bernarda Fischera z Erlachu, který se nechal inspirovat řeckými a orientálními motivy. Ty jsou patrné především na sloupech připomínajících minarety.

Karlskirche

V roce 1715 tak začala stavba tohoto ohromujícího kostela. Vzniklo mistrovské barokní dílo, jež je doplněno kupolí a portikem, které mají základ v klasické architektuře. Kostel byl dokončen v roce 1737 a pojmenován po Svatém Karlu Boromejském, známém italském duchovním, který zasvětil svůj život pomoci obětem moru. Stavba svatostánku byla tak finančně nákladná, že se na ni musely podílet všechny habsburské země.

Karlskirche

Kostel se nachází na důležitém vídeňském dopravním uzlu, na náměstí Karlsplatz. Úctyhodné jsou také rozměry kostela, délka 80 a šířka 60 metrů, kupole se tyčí do výšky 72 metrů. Průčelí je rámováno dvěma branami připomínajícími svým stylem čínské pavilony. Uprostřed průčelí je umístěno schodiště, střežené dvěma anděly představujícími Starý a Nový zákon. Nad schodištěm se nachází štít připomínající střechu řeckého chrámu. Zdobné reliéfy Giovanniho Stanettiho vystihují utrpení Vídeňanů během morové epidemie v roce 1713. Štít je nesen šesti sloupy, jež připomínají Trajánův sloup v Římě a jsou vyzdobeny výjevy ze života sv. Karla Boromejského. Na vrcholku štítu je situována socha tohoto patrona, která byla vytesána italským sochařem Lorenzem Mattiellim. Sloupy dosahující výšky 33 metrů jsou zakončeny orly s císařskou korunou.

Karlskirche

Interiéry kostela jsou laděny do jemných pastelových barev. Hlavní oltář kostela byl vytvořen v barokním stylu patrně samotným stavitelem Fischerem z Erlachu. Na štukových reliéfech Alberta Camesiny je opět vyobrazen sv. Karel Boromejským, jak stoupá na oblaku do nebe a je doprovázen skupinkou andělů. Nezapomeňte si prohlédnout také honosně zdobenou kazatelnu nacházející se po pravé straně. Je bohatě zlacená, doplněna rokajemi, květinovými girlandami a baldachýnem, na němž jsou usazeny postavy dvou andělů.

Karlskirche

Karlskirche ukrývá také několik vzácných oltářních obrazů od mistra Daniela Grana. Mezi jeho nejslavnější malby patří kupříkladu Léčení obětí dny, Ježíš a římský vojevůdce či Svatá Alžběta Uherská. Jedinečná je také freska od Johanna Michaela Rottmayra zdobící kupoli. Je na ní vyobrazena Panna Marie, jak prosí Nejsvětější Trojici, aby zbavila obyvatele Vídně moru. Pokud máte zájem, můžete vyjet výtahem na lešení a fresku si tak prohlédnout z blízka. Zároveň se tak můžete pokochat úžasným výhledem na rozlehlou Vídeň a její okolí.

Karlskirche

Navštívit překrásně zdobený interiér kostela můžete po celý rok, každý den v týdnu. Byl zde dokonce vybudován bezbariérový přístup, vstupné pro dospělou osobu činí 6 euro. Poutavý je ale také exteriér kostela – například dlážděná nádrž s moderní skulpturou od Henryho Moora nacházející se před hlavní branou. Nádrž byla schválně navržena tak, aby kontrastovala s barokním slohem Karlskirche.

V okolí kostela se nachází další zajímavá místa, která rozhodně stojí za návštěvu. Jde například o Vídeňské muzeum pocházející z 50. let minulého století, nebo Technickou univerzitu postavenou v letech 1816 – 1818. Před Vánocemi se každoročně před kostelem konají tradiční trhy.

- jap -

Článek byl zobrazen 15 717 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA